Akademik Yazılar

Folklor Ürünlerinin Tarih Araştırmalarında Kaynak Olarak Kullanılması

Halk Türküsü

Tarihçilik, birçoklarınca basit kabul edilen, ancak aslında çok ciddiyet ve titizlikle üzerinde durulması gereken bir sahadır. Bilhassa gelişmemiş ve demokrasi geleneği tam yerleşememiş ülkelerde tarihçilik hem geri kalmıştır, hem de ideolojik mülâhazalarla istismara açık bir saha haline gelmiş/getirilmiştir. Tarihi bu “basit” kabul edilme durumundan ve “istismara açık” olmaktan kurtarmak için tarihçilerin yapması gereken bazı şeyler …

Folklor Ürünlerinin Tarih Araştırmalarında Kaynak Olarak Kullanılması Devamı »

Türk Demokrasi Tarihinde Dp Ve Menderes

Adnan_Menderes_(renklendirilmiş)

GİRİŞ              Türkiye’nin II. Meşrutiyet ve Mütareke dönemlerinde çok-partili hayatın denendiğini, ancak İttihatçıların 1913 darbesiyle bu denemeleri sona erdirdiğini biliyoruz. Mütareke sürecinde 44 kadar cemiyetin (ve fırkanın) faal olduğunu biliyoruz. Ancak tarihi süreç içinde gerek İttihatçılar, gerekse Cumhuriyet idaresi kurulan bu oluşumları haklı-haksız türlü bahanelerle kapatmışlar ve Türkiye böylece 1945’e …

Türk Demokrasi Tarihinde Dp Ve Menderes Devamı »

Çanakkale Milletvekilleri Ziya Gevher Etili Ve Nurettin Ünen’in Tespitlerine Göre Tek Parti Rejimi Ve Uygulamaları

Ziya Gevher Etili

GİRİŞ  Türkiye’de 1923-1950 arası yıllar Tek Parti dönemi diye adlandırılmaktadır. Siyasi rejimler bilindiği üzere, kaç partili olduklarına göre, -tek partili ve çok partili diye- iki kısma ayrılırlar. Tek Partili rejimler aynı zamanda mahiyetleri icabı tek adam, tek ideoloji, devletçi uygulamalar, propagandaya dayalı bir sistem ve kapalı bir toplumsal yapıya sahiptirler. Bu yapı anti demokratik, hatta …

Çanakkale Milletvekilleri Ziya Gevher Etili Ve Nurettin Ünen’in Tespitlerine Göre Tek Parti Rejimi Ve Uygulamaları Devamı »

Scroll to Top